ACM roept consumenten op kritisch te kijken naar zorgverzekering 2015

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vinden dat consumenten kritisch moeten kijken naar de polissen van hun zorgverzekeraars. Het is namelijk erg belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken voor een zorgverzekeraar.

Overstapgedrag

Marktonderzoeksbureau Market Response heeft in opdracht van de ACM onderzoek gedaan naar zaken met betrekking tot overstapgedrag en overstapbereidheid van consumenten. Uit dit onderzoek bleek dat een kwart van de consumenten zich vorig jaar heeft georiënteerd op een nieuwe zorgverzekering en dat minder dan één op de tien consumenten uiteindelijk een nieuwe zorgverzekering heeft gekozen. Consumenten die al eerder zijn overgestapt zijn sneller geneigd om dit weer te doen. 60 procent van de consumenten is de afgelopen drie jaar niet geswitcht van zorgverzekeraar. De Nederlanders die wel kiezen voor een andere zorgverzekeraar doen dit vanwege de prijs of omdat ze via hun werkgever korting kunnen krijgen.

Overstapbereidheid

25 procent van de consumenten vindt overstappen tijdrovend en doet het daarom niet. Ook vinden veel consumenten dat er te weinig verschil zit tussen de prijs en kwaliteit van de aanbieders. 60 procent van de consumenten is niet overgestapt omdat ze tevreden zijn met de huidige verzekeraar. Één op de tien consumenten vindt overstappen lastig en vindt dat er te veel keuze is. Veel ouderen en laagopgeleiden staan angstig tegenover een overstap, omdat ze bang zijn dat ze niet geaccepteerd worden bij goedkopere zorgverzekeraars. Volgens de ACM en NZa zouden consumenten het aanbod van hun eigen zorgverzekeraar moeten vergelijken met die van andere zorgverzekeraars. Dit is nodig omdat zorgverzekeraars hun polissen wel moeten verbeteren als consumenten kritisch blijven kijken naar de polissen.

Grote verschillen

40 procent van de consumenten zegt geen idee te hebben hoeveel ze kunnen besparen als ze overstappen, terwijl dit redelijk grote bedragen zijn. Tussen de polissen van VGZ, CZ, Menzis en Zilveren Kruis Achmea zit namelijk veel verschil. De duurste en de goedkoopste naturapolis van deze vier grootste verzekeringen verschilt 7,45 euro per maand. Dit komt neer op 89,40 euro per jaar. Tussen de budgetpolissen zit een verschil van 84,60 euro per jaar en tussen de restitutiepolis een verschil van 94,50 euro per jaar. Market Response heeft aan consumenten gevraagd bij welke prijs ze bereid zijn te wisselen van zorgverzekeraar. Deze grens ligt gemiddeld op 120 euro per jaar. Consumenten stappen namelijk niet graag over voor klein prijsverschil.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!