Aanvullende zorgverzekering

De Basisverzekering is verplicht en de enige keuze die u daarin heeft is een Basisverzekering op restitutie- of naturabasis. Enkele zorgverzekeraars hebben een combinatie van die twee varianten. Het verschil is de vrije keuze die u heeft in de gewenste zorgverlener. Vindt u de vergoedingen in de basisverzekering voor u niet voldoende, dan is het verstandig te kiezen voor een extra aanvullende verzekering. Dit is voor u een belangrijke keuze, omdat u hiermee zelf kunt bepalen welke extra vergoeding u in uw zorgverzekering wilt hebben. Welke zorg wilt u eventueel nog zelf betalen en welke zou u een te groot risico vinden om zelf te moeten betalen. Denkt u aan de kosten voor alternatieve geneeswijzen, psychologische zorg, fysiotherapie of een belangrijk aspect een aanvullende tandartsverzekering.

Uw persoonlijke wensen

Als u heeft nagedacht over wat u graag in een aanvullende zorgverzekering zou willen hebben, kunt u gaan kijken welke zorgmaatschappij u dit kan bieden. Voor de Basisverzekering liggen de premies redelijk dicht bij elkaar. Voor een aanvullende zorgverzekering kan dit anders zijn. Kijkt u dus niet alleen naar hoe goedkoop of duur, maar kijk en vergelijk welke u biedt wat u nodig heeft. De zorgverzekeraar met de goedkoopste Basisverzekering heeft niet altijd automatisch de goedkoopste aanvullende verzekeringen. U hoeft niet de aanvullende zorgverzekering te sluiten bij de verzekeraar waar u ook de Basisverzekering heeft, echter losse aanvullende verzekeringen zijn altijd duurder.

Acceptatieplicht voor uw aanvullende verzekering

Bij de Basisverzekering is een verplichte acceptatieplicht. Deze is er niet voor de aanvullende zorgverzekering. Maatschappijen kunnen u weigeren voor een aanvullende verzekering. Vaak niet voor de pakketten met kleinere aanvullende dekkingen, maar meestal wel voor de uitgebreidere vergoedingen. Let u dus op als u nu een maatschappij heeft met een aanvullende zorgverzekering en u wilt overstappen. De overheid heeft geen inspraak op de inhoud van de aanvullende verzekeringen en de bijbehorende premies, dat bepaalt een maatschappij zelf.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!