Aantal overstappers stijgt

Vektis, het informatiecentrum voor de zorg heeft vastgesteld dat het aantal overstappers stijgt. In 2012 was er nog 6% van de Nederlanders die overstapten van zorgverzekering. Dit jaar is het percentage gestegen naar 7,2%. Dit percentage staat gelijk aan 1,2 miljoen mensen die een andere zorgverzekering hebben gekozen.

Stijging aanbieders

Consumenten hadden dit jaar de mogelijkheid om te kiezen uit 26 verschillende zorgverzekeraars die samen 67 soorten zorgpolissen aanboden. De verschillen in zorgpremies tussen deze verzekeraars varieren met 21%, van 1.107 euro tot 1.343 euro. Daarnaast is de afwijking van de gemiddelde basispremie in de afgelopen jaren flink opgelopen. Zo verschilden de zorgpremies vergeleken met de gemiddelde in 2006 nog 33 euro van elkaar. Anno 2013 is het verschil opgelopen naar 79 euro.

Goedkoper

Vektis beweert dat de stijging van het verschil tussen de gemiddelde en betaalde basispremie het gevolg is van een toename van de verzekerden die profiteren van een collectiviteitskorting. Verder is gebleken dat de mensen die zijn overgestapt van zorgverzekering 31% minder zorgkosten hebben gemaakt dan trouwe klanten die bij hun huidige zorgverzekeraar zijn gebleven. In totaal zijn er 3,3 miljoen Nederlanders in de afgelopen 7 jaar minimaal een keer overgestapt van verzerkeraar.

Hoger eigen risico

Het lijkt erop alsof verzekerden steeds beter letten op wat zij uitgeven en wat zij daadwerkelijk nodig hebben. Zo heeft 3% van de verzekerden een aanvullende verzekering afgeschaft. Daarentegen kiezen steeds meer mensen voor een vrijwillig eigen risico. In 2102 hadden nog maar 7% van de verzekerden een vrijwillig eigen risico afgesloten. Dit jaar is het percentage gestegen naar 10%. Door een hoger eigen risico aan te schaffen, kan maandelijks enkele euro’s aan zorgpremie bespaard blijven. Dit is opvallend te noemen aangezien de eigen risico dit jaar is gestegen naar 350 euro. Van de verzekerden zonder vrijwillig eigen risico maakt 14% geen kosten die onder het eigen risico vallen. Terwijl van de mensen met de maximale vrijwillige eigen risico van 500 euro er 42% geen gebruik van maakt.

Overstappen?

1,2 Miljoen mensen gingen u voor. Vergelijk op de website ook eenvoudig en snel de verschillende zorgpremies en vind de verzekeraar die bij u past voor 2014.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!