1 op de 2 Nederlanders oververzekerd

Volgens onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam zou de helft van de verzekeringsnemers goedkoper uit wanneer ze het verplichte eigen risico van hun zorgverzekering verhogen. Toch kiezen weinig mensen voor een vrijwillig eigen risico. De meerderheid betaalt liever te veel voor hun zorgverzekering om zo de zekerheid te hebben dat ze niet onverwachts voor hoge kosten komen te staan.

Eigen risico

Halverwege november worden alle zorgpremies bekend en kunnen mensen hun zorgverzekering wijzigen. Het verplichte eigen risico is in 2014 360 euro en wordt in 2015 verhoogd naar 375 euro. Verzekerden kunnen dit verplichte eigen risico met maximaal 500 euro verhogen. Dit wordt ook wel het vrijwillige eigen risico genoemd. Hiermee kunnen ze tot 20 euro per maand besparen op hun zorgpremie. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam blijkt dat maar weinig mensen kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Ongeveer de helft van de verzekerden zou goedkoper uit zijn wanneer ze dit wel zouden doen.

Nederlanders oververzekerd

Bijna de helft van de verzekerden in Nederland is oververzekerd. Gezonde mensen willen toch de veiligheid hebben dat de zorg gedekt wordt wanneer er iets gebeurt. Kayleigh van Winssen van de Erasmus Universiteit zegt: “Door voor een vrijwillig eigen risico te kiezen, kun je je premie verlagen. Je loopt dan alleen wel het risico dat je een groot deel van de zorgkosten uit eigen zak moet betalen. Daar zijn mensen in Nederland huiverig voor, wij Nederlanders willen graag zekerheid.”

Onderzoek

De Erasmus Universiteit in Rotterdam hield een onderzoek op basis van de gegevens van 800 duizend verzekerden. Deze gegevens zijn afkomstig van een grote verzekeraar. De Erasmus Universiteit had inzicht in de zorgkosten die mensen hebben gedeclareerd. De verzekerden bleven hierin wel anoniem. Uit het onderzoek blijkt dat niet iedereen weet hoe een vrijwillig eigen risico werkt. Sommige mensen weten niet dat er eerst een verplicht eigen risico is, voordat het vrijwillige eigen risico ingaat. “Het eigen risico was vorig jaar 360 euro. Bij een vrijwillig eigen risico is de premiekorting gemiddeld 270 euro. Dit betekent dat wanneer je onder de 600 euro aan zorgkosten blijft, een vrijwillig eigen risico financieel profijtelijk is. Dit blijkt voor 1 op de 2 Nederlanders te gelden” vertelt van Winssen. Uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat bij 41% van de mensen de zorgkosten vorig jaar zelfs lager waren dan 360 euro. De Erasmus Universiteit heeft ook gekeken naar de achtergrondgegevens van mensen. Jonge mensen hebben een relatief laag risico. Zij zouden volgens van Winssen makkelijk hun eigen risico kunnen verhogen. Mensen met een chronische ziekte zou ze het niet aanraden, bij deze mensen is de kans groot dat een vrijwillig eigen risico geen voordeel oplevert. Het is volgens van Winssen belangrijk om goed te bedenken hoeveel zorg je het aankomende jaar verwacht nodig te hebben, wanneer je de keuze voor een vrijwillig eigen risico overweegt.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!