Goedkoopste tandartsverzekering

Net als in 2016 zijn ook dit jaar weer de tandartstarieven vastgesteld door de overheid. De belangrijkste verschillen zitten vooral in prijzen van de tandartsverzekeringen, die hebben doorgaans ook te maken met verschillen in dekking.

Let bij het afsluiten van de voor jou goedkoopste tandartsverzekering goed op wat je nodig hebt. Verwacht je geen groot onderhoud? Dan hoef je ook geen grote vergoedingsbedragen te verzekeren!

Dekking onder 18 jaar

Voor jongeren tot 18 jaar krijg je de meeste tandartsbehandelingen vergoed uit het basispakket. Indien er orthodontie of kronen en bruggen nodig zijn, wordt dit echter (op uitzonderingen na) niet vergoed uit het basispakket. In dat geval kan je als ouder een aanvullende verzekering hiervoor afsluiten.

Dekking boven 18 jaar

Indien je 18 jaar of ouder bent zijn tandartskosten normaal gesproken niet meer verzekerd in de basisverzekering. Je zult een aanvullende tandartsverzekering moeten afsluiten om dekking te krijgen. Aangezien je natuurlijk de goedkoopste tandartsverzekering wilt, is het handig om te kijken naar de gezondheid van je gebit en naar welke behoeftes en zekerheden jij nodig hebt. Een basisverzekering dekt namelijk alleen bijzondere tandheelkundige zorg. Dit is bijvoorbeeld de zorg die iemand nodig heeft omdat hij of zij een ernstige ontwikkelingsstoornis heeft of als mensen ernstige stoornissen of afwijkingen van de mond hebben. In dat geval kunnen zij orthodontische hulp en een implantaat vergoed krijgen uit de basisverzekering.

Deze vorm van vergoeding geldt natuurlijk voor een hele kleine groep. In de rest van de gevallen wordt tandheelkundige zorg niet vergoedt door de (goedkoopste) basisverzekering en zal je dus een aanvullende verzekering moeten afsluiten bij de door jouw gewenste verzekeraar.

Collectiviteitskorting

Lang niet iedereen weet dat je extra korting kunt krijgen op je premie van de zorgverzekering. Je kunt gebruik maken van collectiviteitskorting door je zorgverzekering af te sluiten via je werkgever. Uiteraard moet je werkgever wel afspraken gemaakt hebben met één of meerdere zorgverzekeraars. Ook hebben veel zorgverzekeraars speciale aanbiedingen voor bijvoorbeeld senioren of zorgpersoneel of vegetariërs en voor de niet rokers. Wel moet je goed opletten dat collectieve verzekeringen vaak aanvullende vergoedingen in het pakket hebben zitten, die je misschien helemaal niet nodig hebt.

No Claim polis

Je kunt ook kiezen voor een No Claim polis. Met deze tandartsverzekering kan je 10% tot soms zelfs de helft van je jaarlijkse premie terug krijgen. Echter is deze regeling alleen toepasbaar indien je eigenlijk nooit iets hebt en kan de gemiddelde Nederlander hier dus zeer zelden gebruik van maken. Je kan in dit geval ook kiezen om geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Als je naar de tandarts gaat draag je de kosten volledig zelf. Een controle kost ongeveer 20 euro en een gebitsreiniging tussen de 15 en 45 euro.

Sparen voor de tandarts via Ixorg in plaats van verzekeren via een zorgverzekeraar

Naast de eerdergenoemde opties is er ook de mogelijkheid om in plaats van een verzekering af te sluiten bij een zorgverzekeraar, rechtstreeks met de tandarts een regeling te treffen. Je kunt daarmee voor enkele euro’s per maand sparen voor je reguliere tandartskosten en voor calamiteiten. Als je je polis op wilt zeggen krijg je jouw restsaldo terug.

Bij Ixorg betaal je maandelijks vanaf € 4,85 voor de dienstverlening. Daarbij is een calamiteitenverzekering met dekking tot € 10.000 voor gebitsschade door ongevallen inbegrepen. Daar bovenop kun je zelf maandelijks een eigen gekozen bedrag sparen voor de kosten van tandartsbehandelingen. Wel moet dit bedrag minimaal €2,- per maand bedragen. Dit bedrag wordt opzij gezet als een persoonlijk budget. Eventueel kan je met de tandarts overleggen wat een passend maandbedrag zou kunnen zijn om in lijn met de te verwachtte tandartskosten een persoonlijk budget op te bouwen. Op die manier heb je een goedkope tandartsverzekering, want betaal je alleen voor zorg wanneer je er ook daadwerkelijk gebruik van maakt. Bij onvoorziene behandelingen moet je mogelijk fors bijbetalen, maar het is een alternatief voor de tandartsverzekering.