Goedkoopste zorgverzekering starters

Als starter verandert je wereld in één klap totaal: je krijgt (hopelijk) een baan, je verlaat je studentenkamer en gaat misschien zelfs samenwonen. Met je veranderende leven, verandert ook je zorgbehoefte. Je zult dus kritisch moeten gaan kijken naar je zorgverzekering, want die kan vaak goedkoper.

Als starter heb je nog betrekkelijk weinig risico’s: je bent gezond, hebt een baan, maar ook weinig inkomen. Bovendien heb je al je geld nodig voor je nieuwe huis, dus je zult als starter het onderste uit de kan moeten halen en op zoek moeten naar de goedkoopste zorgverzekering.

Hieronder leggen we uit hoe je als starter aan de goedkoopste zorgverzekering komt.

Basisverzekering

Het is niet heel moeilijk om te besparen op je zorgverzekering. Er zitten namelijk grote premieverschillen tussen de verschillende zorgverzekeringen. Je kunt door te vergelijken via vergelijkingssites als starter zien welke zorgverzekering voor jou het goedkoopste is. Het is wel belangrijk om te kijken wát er precies verzekerd wordt. Tandartsdekking moet je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor afsluiten. En zo valt fysiotherapie na je 18e jaar niet meer onder de basisverzekering, dus hoeveel krijg je door jou verzekeringsmaatschappij vergoed? En heb je dat nog wel nodig?

Eigen risico

Een andere manier voor starters om aan de goedkoopste premie voor hun zorgverzekering te komen, is het verhogen van het eigen risico. In 2017 bedraagt het wettelijk verplichte eigen risico €385,-. Het eigen risico kan verhoogd worden met €100, €200, €300, €400 of €500 tot een maximaal totaal eigen risico van €885 euro, in ruil hiervoor krijg je korting op je premie. Deze korting kan oplopen tot wel €20 tot €25 euro per maand! Zo wordt de goedkoopste zorgverzekering nog goedkoper.

In enkele gevallen kan je bij de werkgever of vakbond je collectief laten verzekeren. In dat geval krijg je collectiviteitskorting, waardoor je zorgverzekering stukken goedkoper kan uitvallen. Maar ook via belangenorganisaties zoals vakbonden valt zo’n korting te regelen.

Aanvullende verzekeringspakketten

Niet alles uit je aanvullende pakketten heb je nodig. Daarom is het als starter goed om kritisch naar je aanvullende pakketten te kijken. Als je gedurende je hele studententijd regelmatig naar de tandarts bent geweest, kan het zijn dat je alleen nog maar controles uit hoeft laten voeren. Daar heb je dan geen dure aanvullende tandartsverzekering voor nodig.

Natura- en restitutieverzekering

Sommige verzekeraars werken met naturaverzekeringen, andere met restitutieverzekeringen. In het eerste geval bepaalt de verzekeraar naar welke zorgverlener je kunt gaan. Bij de restitutieverzekering kun je bij alle zorgverleners terecht en vergoedt de zorgverzekeraar de zorg rechtstreeks. Dit verschil kan invloed hebben op de prijs van je zorgverzekering. Naturaverzekeringen zijn over het algemeen wat goedkoper.

Samenwonen: collectieve verzekering?

Als je als starter gaat samenwonen, kan het nuttig zijn om je verzekeringen samen te voegen met die van je partner. Wanneer jij of je partner collectiviteitskorting ontvangt kan de ander daarvan meeprofiteren, wat jullie gezamenlijke verzekeringskosten kan verlagen.

Startende ZZP’er of ondernemer

Ben je zelfstandige zonder personeel en ben je net gestart met je bedrijf? Dan kan het als starter interessant zijn om te kijken naar welke zorgverzekeraars je ZZP-korting geven. Veel zorgverzekeraars geven ZZP’ers korting op de zorgpremie. Eventueel kan je partner of in de toekomst je kind ook mee worden verzekerd. De goedkoopste zorgverzekering voor starters is niet altijd de voordeligste voor ZZP’ers.