Goedkoopste zorgverzekering ouderen

Na je pensioen wil je optimaal gaan genieten. Met een goede zorgverzekering kun je zorgen voor een goede dekking en passende medische zorg. Je wilt zekerheid dat je de beste zorg krijgt, maar ook zekerheid dat je daar niet teveel voor betaalt. Hoe vind je de beste en goedkoopste zorgverzekering voor ouderen?

Uit onderzoek blijkt dat maar weinig ouderen overstappen van zorgverzekeraar, terwijl daarmee veel geld bespaard kan worden. Dat is vooral jammer, omdat sinds jaren vooral ouderen en chronisch zieken meer moeten betalen door een sterk verhoogde eigen risico. De aanvullende pakketten zijn duurder geworden, terwijl er meer zorg uit de basisverzekering is gehaald. De goedkoopste zorgverzekeringen voor ouderen vind je door goed te vergelijken.

Eigen risico

Omdat bij het ouder worden ook bepaalde lichamelijke klachten vaker voorkomen, is het verstandig om goed te kijken naar het eigen risico. Dat moet niet te hoog zijn, want als je ouder wordt, zul je meer zorg nodig hebben en dus sneller je eigen risico verbruiken. Je kunt ervoor kiezen het eigen risico te verhogen, maar dat is een risico. Mocht je zorg uit de basisverzekering gebruiken, dan betaal je in veel gevallen eerst het eigen risico uit eigen portemonnee voordat je vergoedingen krijgt. Verwacht je het eigen risico van €385,- op te gebruiken, dan is het niet verstandig om het eigen risico ook nog eens vrijwillig te verhogen.

Natura- en restitutieverzekering

Daarnaast is het voor ouderen belangrijk om te weten of ze een natura- of resitutieverzekering willen afsluiten. Sommige verzekeraars werken met naturaverzekeringen, waarbij de verzekeraar contracten afsluit met de hulpverlener. De verzekerde hoeft dan zelf geen medische kosten voor te schieten, maar een nadeel is dat je naar een door de verzekeraar gecontracteerde zorgverlener moet gaan. Bij de restitutieverzekering kies je zelf de zorgverlener en vergoedt de zorgverzekeraar de zorg achteraf. Naturaverzekeringen zijn doorgaans goedkoper dan restitutieverzekeringen.

Aanvullende verzekeringen

Voor ouderen is het met name interessant om de verschillende aanvullende pakketten van goedkope verzekeringen te vergelijken. Meerdere zorgverzekeraars hebben aanvullende pakketten op maat voor senioren, waarin bijvoorbeeld uitgebreidere beweeg- en tandheelkundige zorg wordt aangeboden. Ook mantelzorgkosten en voetbehandelingen zijn in dit soort pakketten opgenomen. Mantelzorgkosten worden steeds belangrijker, nu bij het huidige kabinetsbeleid de toegang tot verpleegtehuizen lastiger is geworden en ouderen langer thuis moeten blijven wonen. Omdat ook de zorg steeds duurder wordt, is het belangrijk dat ouderen zorgvuldig de goedkoopste en beste zorgverzekering kiezen, zodat ze geld over houden voor eventuele extra zorg.

Bij aanvullende verzekeringen is het ook belangrijk om te kijken of je de extra dekking echt nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld al jaren een tandprothese hebben, terwijl je nog steeds een dure tandartsverzekering hebt. Let daarom ook op zaken als vergoeding voor brillen of lenzen en andere hulpmiddelen.

Collectieve kortingen

Soms kun je via ouderenverenigingen of belangenorganisaties een collectieve korting krijgen op je zorgverzekering. Als je een zorgverzekering via je ouderenbeweging, vakbond of sportvereniging aangeboden krijgt, let dan wel op of je niet ergens anders een nog goedkopere zorgverzekering kunt afsluiten. De collectiviteitskorting is een korting op de premie van een bepaalde zorgverzekering, terwijl misschien een verzekering bij een andere zorgverzekeraars nog wel goedkoper is. Dat valt het beste te vergelijken via onafhankelijke vergelijkingssites als Zorgverzekering.net.

Medische keuringen en eisen

Ouderen worden door sommige verzekeraars gezien als een verzekeringsrisico. Als je een bepaalde klacht of handicap hebt, kan een verzekeraar bij een aanvullende verzekering een medische keuring of gezondheidsverklaring eisen. Controleer dat dus van tevoren. Voor de basisverzekering geldt overigens een acceptatieplicht: zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor een basisverzekering te accepteren, ook als bekend is of verwacht wordt dat iemand veel zorg gebruikt.