Goedkoopste zorgverzekering buitenlanddekking

Iedere Nederlander is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten en in stand te houden. De zorgverzekering biedt zowel een dekking van medische zorg in Nederland als een buitenlanddekking. De basiszorgverzekering, de goedkoopste zorgverzekering, heeft een wereldwijde dekking voor spoedeisende hulp. Het maakt dus niet uit naar welk land je gaat. Hierbij geldt wel dat kosten die je maakt voor een niet spoedeisende behandeling in het buitenland, niet altijd volledig verzekerd is. Voordat je dit soort kosten maakt, moet je eerst overleggen met de zorgverzekeraar. Ook spoedeisende hulp wordt niet altijd 100% gedragen door de zorgverzekeraar. De vergoeding is namelijk beperkt tot het bedrag de medische behandeling in Nederland kost. Houd hier rekening mee, want als de medische kosten in het buitenland hoger zijn dan in Nederland, moet je een deel van de kosten mogelijk zelf dragen.

Landen als de VS, Canada, Zwitserland, Japan en een aantal Zuid-Amerikaanse landen hebben veel hogere zorgkosten dan in Nederland gebruikelijk is. Daarnaast zijn er behoorlijk wat landen die toeristen veelal naar privéklinieken brengen, die uiteraard veel duurder zijn dan een gemiddeld ziekenhuis. Landen waar dit bijvoorbeeld voor geldt zijn Griekenland en Spanje. Omdat je natuurlijk de goedkoopste zorgverzekering voor een dekking in het buitenland wilt hebben moet je dus goed kijken welke verzekering wat dekt.

Volledige vergoeding

Als je in het buitenland medische zorg nodig hebt krijg je in sommige gevallen dus een volledige vergoeding. Je krijg binnen de Europese Unie een volledige buitenlanddekking wanneer er in Nederland een internationaal erkende behandeling (nog) niet beschikbaar is. De zorgverzekeraar moet in dit geval wel vooraf op de hoogte gesteld zijn van de behandeling. Ook als er in Nederland onaanvaardbare wachttijden bestaan voor een behandeling die je nodig hebt, zou je naar een andere EU-lidstaat mogen gaan om daar met volledige buitenlanddekking behandeld te worden. Spreek dit vooral goed door met de verzekeraar. Onvoorziene eigen bijdragen moet je namelijk voorkomen.

Geen vergoeding

Experimentele zorg wordt door de basiszorgverzekering echter nooit vergoed en zonder verwijsbrief ontvang je ook geen buitenlanddekking. Daarnaast wordt alle zorg die buiten je verzekeringspakket valt niet vergoed. Ga dus van te voren na bij je verzekeraar of de behandeling die je voor ogen hebt wel of niet wordt uitbetaald.

Tips voor verzekeringen in het buitenland

Je loopt dus het risico dat de in de buitenland gemaakte medische kosten niet volledig door de zorgverzekeraar worden uitbetaald. Dit kun je ondervangen door aanvullend medische kosten mee te verzekeren op de reisverzekering. Indien je kiest voor een aanvullende verzekering naast de basisverzekering kun je ook een 100% dekking krijgen in het buitenland. Kijk hier goed naar voordat je naar het buitenland op vakantie gaat.

Aanvullende zorgverzekering

Omdat de goedkope basisverzekering niet alles dekt in het buitenland kun je er ook voor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Er bestaan grote verschillen tussen de aangeboden aanvullende zorgverzekeringen met betrekking tot de buitenlanddekking.

Voorbeelden van dekkingen zijn bijvoorbeeld:

  • kosten voor spoedeisende hulp die niet binnen de basisverzekering vallen;
  • kosten voor onverwachte maar niet-spoedeisende hulp;
  • vaccinaties;
  • geplande zorg;
  • repatri√ęring bij ziekte of ongeval;
  • kosten voor opsporing bij vermissing.

Let er bij het kiezen van de juiste aanvullende zorgverzekering wel even op dat meestal alleen de zorgkosten zelf worden vergoed. Voor bijkomende kosten, als reiskosten en dergelijke dien je een reisverzekering voor af te sluiten.