Goedkoopste zorgverzekering bril en lenzen

Je bent op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering als het gaat om de aanschaf van een bril of contactlenzen? Veel mensen denken dat dit heel lastig en ingewikkeld is. Zorgverzekering.net helpt je op weg door het wat overzichtelijker te maken.

Basisverzekering

De basisverzekering vergoedt je bril of lenzen niet altijd. Sterker nog, bijna nooit. Wanneer wel? Als je het vanwege medische noodzaak nodig hebt. Dit zijn zeldzame gevallen en een vergoeding vanuit de basisverzekering geldt dus niet voor ‘gewone’ brillen. Dit is alleen voor speciale lenzen en optische hulpmiddelen. Voor de ‘gewone’ bril moet je dus een aanvullende verzekering nemen of je kunt ervoor kiezen deze zelf te betalen.

Vergoeding aanvullende verzekering

Vaak is het niet voordelig om alleen vanwege de vergoeding voor een bril of lenzen een aanvullende verzekering te nemen. Bij veel verzekeraars bestaan deze aanvullende pakketten uit nog meer andere vergoedingen en is de vergoeding voor bril of lenzen daar een onderdeel van. Wanneer er ook allerlei andere vergoedingen in een aanvullend pakket zijn opgenomen, kan het vaak niet uit om het pakket te kiezen alleen voor brillen en lenzen. Er zijn verzekeraars die wel interessante aanvullende verzekeringen aanbieden specifiek voor verzekerden met een bril of lenzen, maar meestal omvat het een lijst aan extra dekking, waar je dus ook voor moet betalen.

De vergoedingen lopen sterk uiteen bij de verschillende zorgverzekeraars. Bij sommige verzekeringen ontvang je bijvoorbeeld een vergoeding van 50 of 100 euro per drie jaar en bij een andere verzekeraar krijg je bijvoorbeeld hetzelfde bedrag per kalenderjaar vergoed. Het is dus zaak om goed uit te zoeken hoe hoog die vergoedingen zijn en welke voorwaarden er aan verbonden zijn, wanneer je de goedkoopste zorgverzekering voor brillen of lenzen zoekt.

Aanvullend pakket of sparen?

Als je op zoek bent naar de goedkoopste zorgverzekering voor brillen of lenzen, dan kom je er misschien wel achter dat je beter kunt sparen. Waarom? Je wilt je niet oververzekeren. In sommige aanvullende pakketten zit zorg die je niet nodig hebt. Zo’n pakket biedt dan dekking voor andere typen zorg, terwijl het jou eigenlijk alleen om de vergoeding voor bril of lenzen gaat. In dat geval kan het voordeliger zijn om zelf te sparen voor een bril of lenzen in plaats van je hier aanvullend voor te verzekeren. Je betaalt dan de kosten van je nieuwe bril of lenzen zelf, en bespaart de kosten van een aanvullende zorgverzekering.

Let op de polisvoorwaarden

Let op: lees altijd goed de voorwaarden lezen voordat je een verzekering afsluit. Bij sommige verzekeraars geldt bijvoorbeeld een vergoedingsbedrag eenmalig. Schaf je binnen de geldende periode (bijvoorbeeld 3 jaar) een tweede bril aan, dan kan het zijn dat je hier geen vergoeding ontvangt, wanneer je (een gedeelte van) je eerste bril al vergoed hebt gekregen. Zelfs als je het maximale vergoedingsbedrag nog niet bereikt hebt, krijg je dan geen vergoeding meer wanneer in de polisvoorwaarden staat dat je eenmalig een vergoeding kunt ontvangen. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste zorgverzekering voor brillen en lenzen.