Goedkoopste zorgverzekering alternatieve geneeswijzen

Iedereen heeft zo zijn eigen specifieke zorgbehoeftes en voor iedereen is de gewenste zorgdekking dan ook verschillend. Het is dan ook prettig dat je bij het samenstellen van een zorgverzekering zelf kunt aangeven wat jij nou echt belangrijk vindt als het gaat om zorg en dit neem je mee bij het zoeken naar de beste zorgverzekering. Indien je interesse hebt in zorg door middel van alternatieve geneeswijzen, kun je de goedkoopste zorgverzekering afsluiten met de beste dekking voor alternatieve geneeswijze.

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Alternatieve geneeswijze is zorg waarvan er (nog) niet wetenschappelijk is vastgesteld of het daadwerkelijk werkt. Tegenwoordig worden alternatieve geneeswijzen en alternatieve geneesmiddelen vaak in combinatie met reguliere zorg gebruikt. Over het algemeen worden alternatieve geneeswijzen niet aan medische faculteiten of officieel erkende paramedische opleidingen gegeven. De meest bekende vormen van alternatieve geneeswijzen zijn acupunctuur, hypnotherapie en osteopathie. Naast deze bekende vormen van alternatieve geneeskunde zijn er nog tal van andere behandelingen. Alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wil je de kosten hiervoor wel vergoed krijgen? Dan heb je een aanvullende zorgverzekering nodig.

Alternatieve geneesmiddelen en een aanvullende zorgverzekering

Alternatieve geneesmiddelen zijn zogenoemde antroposofische- en homeopathische geneesmiddelen en producten. Om voor een dekking vanuit de aanvullende zorgverzekering in aanmerking te komen, moet dit type geneesmiddel bij de meeste zorgverzekeraars aan meerdere voorwaarden voldoen:

  • Behandelaars die in aanmerking willen komen voor vergoeding van alternatieve geneeswijze, moet beschikken over medische en psychosociale kennis op hbo-niveau (voorwaarde van de vijf grote zorgverzekeraars);
  • Daarnaast moeten behandelaars op minstens één van deze twee gebieden (medische en psychosociale) beschikken over uitgebreider kennis, zo stellen VGZ, Achmea, CZ, Menzis en ONVZ;
  • Het moet een geregistreerd homeopathisch of antroposofisch geneesmiddel zijn;
  • Het geneesmiddel is opgenomen in de Z-index (geneesmiddelenvergoedingssysteem);
  • Het geneesmiddel is door een arts, tandarts, verloskundige of erkend alternatief zorgverlener voorgeschreven.

Het advies luidt om eerst contact op te nemen met de zorgverzekeraar voordat je kosten gaat maken. Er kunnen meerdere voorwaarden gesteld worden.

Goedkoopste zorgverzekering

Er zijn heel veel mensen die bij het behandelen van lichamelijke of psychische klachten ervoor kiezen om deze (mede) te laten behandelen door het gebruiken van alternatieve geneeswijzen of alternatieve geneesmiddelen. In dat geval is het logisch dat je de goedkoopste zorgverzekering wilt hebben met betrekking tot een behandeling door middel van alternatieve geneeswijze.

Alternatieve geneeswijzen worden nooit gedekt door de basisverzekering. Dit betekent dus dat je of de kosten van dit soort behandelingen zelf moet betalen of dat je een aanvullende zorgverzekering moet aanschaffen indien je de kosten van alternatieve geneeswijzen (deels) vergoed wilt krijgen door de zorgverzekering.

De basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar zo goed als hetzelfde. Dat geldt juist niet voor de aanvullende zorgverzekeringen. Zowel wat betreft de prijs als de dekking. Sommige aanvullende verzekeringen dekken alternatieve geneeswijzen amper tot niet terwijl anderen juist een brede dekking bieden. Wanneer je de juiste en goedkoopste aanvullende zorgverzekering hebt gevonden met een dekking voor alternatieve geneeswijzen die bij jou past, zijn er vaak wel nog bepaalde beperkingen aan verbonden.

Voorwaarden dekking alternatieve geneeswijzen

Vaak geldt de vergoeding voor een maximaal aantal behandelingen per jaar, soms geldt de vergoeding juist voor een maximaal bedrag per behandeling en soms geldt de vergoeding weer voor een maximaal bedrag per dag. Ook zijn er zorgverzekeraars die een specifieke lijst hanteren van behandelingen die wel of juist niet onder de dekking vallen. Het is dus noodzaak dat je goed naar de voorwaarden kijkt van de verzekering waar je interesse in hebt, zodat je voor jou specifiek de goedkoopste zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen afsluit.

Waarom kiezen voor dekking alternatieve geneeswijzen

Er zijn meerdere redenen om een dekking voor alternatieve geneeswijzen te kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld in het verleden wel eens gebruik gemaakt van alternatieve geneeswijzen of lijkt het je best plausibel dat je komend jaar gebruik gaat maken van alternatieve geneeswijzen. Ook kan het zijn dat je de kans groot acht dat je gebruik zal maken van alternatieve geneeswijzen wanneer je te maken zou krijgen met klachten waarbij een dergelijke behandeling zinvol zou kunnen zijn.

Indien je niet open staat voor alternatieve geneeswijze, is de kans klein dat je in het komende jaar gebruik gaat maken van een vorm van alternatieve geneeskunde. Jij hoeft dan niet te kiezen voor een aanvullende verzekering waarin het verzekerd is.

Indien je er juist wel aan zit te denken om een aanvullende zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen aan te schaffen, kun je via Zorgverzekering.net zoeken naar de dekkingscombinatie die het beste bij jou past.